Η ελαιοκαλλιέργεια, εδώ και αιώνες, αποτελούσε, ως γνωστόν, την κύρια ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής. Το λάδι ήταν εκείνο το προϊόν που τα δύσκολα εκείνα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας, στήριξε και βοήθησε όχι μόνο την επιβίωσή των οικογενειών, αλλά την κάλυψη και των άλλων αναγκών τους.

Για το άλεσμα της ελιάς, αρχικά υπήρχαν απλές κατασκευές παραγωγής λαδιού, οι λεγόμενοι Μύλοι, Από αυτούς προέκυψαν ποιο σύγχρονες, πιο ανταγωνιστικές μονάδες, τα νυν ελαιοτριβεία, τα οποία και αυτά στην αρχή είχαν απλούστερη και κάπως διαφορετική δομή σε σχέση με τα σημερινά. Σ αυτά δεν υπήρχαν Φυγοκεντρικά συστήματα για το διαχωρισμό των συστατικών της ελιάς (αντ’ αυτών υπήρχαν υδραυλικά πιεστήρια), και η κίνησή όλης της μονάδας, στην αρχή, γινόταν με τη θέρμανση του νερού, μετά με την καύση του πετρελαίου και τελευταία με τον ηλεκτρισμό.

Την εποχή εκείνη όλα αυτά ανήκαν σε ιδιώτες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων μονοπωλούσαν την όλη διαδικασία. Από μόνοι τους όριζαν και αποφαίνονταν για την ποιότητα και την τιμή πληρωμής των λαδιών των παραγωγών.

Τη δεκαετία του 1920 και μάλιστα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι οικονομικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Ο αγώνας για τον επιούσιο αποτελούσε καθημερινή έγνοια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας..

Απέναντι σ αυτή την εκμετάλλευση που δεχόντουσαν, οι συνθήκες πλέον ήταν ώριμες για κάτι διαφορετικό, για κάτι καινούργιο. Το έναυσμα δόθηκε με την επίσκεψη, στο χωριό, δυο εκπροσώπων της τότε Γεωργικής Τράπεζας, οι οποίοι ενημέρωσαν και παρότρυναν, καθώς φαίνεται, τους κατοίκους για τη δυνατότητα να φτιάξουν, οι ίδιοι, Συνεταιριζόμενοι, δική τους μονάδα παραγωγής λαδιού.

Άμεσα ξεκίνησαν συζητήσεις για το πως και το γιατί, και τελικά τόσος ήταν ο ζήλος, ώστε σε συντομότατο, για τα χρόνια εκείνα διάστημα, όλα να έχουν ολοκληρωθεί (αγορά οικοπέδου, οικοδομικές εργασίες, αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων και ότι άλλο ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία του ελαιοτριβείου. Το καλοκαίρι του 1925 έγινε η ενημέρωση και τέλη του 1926 λειτούργησε).

Πρωτεργάτης και πρωτοστάτης όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν ο Εμμανουήλ Π. Κουτλής, ο οποίος χρημάτισε και πρώτος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, μέχρι το 1933 ( λόγω ξενιτεμού). Μαζί του, εργάστηκε και ο παπα- Στρατής Βερβέρης, ως Γραμματέας του Συν/σμού, ο οποίος παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα πρόσφερε σημαντικό έργο από πλευράς γραμματειακής- λογιστικής εργασίας.

Συγκινητική, μπορεί να πει κανείς, ήταν η διάθεση και προσπάθεια όλων να συνεισφέρουν, ακόμα και από το υστέρημά τους, για την επίτευξη αυτού του τόσο σημαντικού σκοπού.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα, η σημαντική συμβολή του Συν/σμού στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Από το λάδι και την οικονομική αξία που αυτό προσδίδει, μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Ο Συν/σμός, γέννημα και κτήμα δικό τους, άφησε πίσω του τακτικές εκμετάλλευσης του μόχθου και του ιδρώτα τους. Ο συγχωρημένος, Ευστάθιος Καβαρνός, ο οποίος χρημάτισε για αρκετά χρόνια Γραμματέας στο Συν/σμό, σημειώνει σε κείμενό του στο περιοδικό του συλλόγου, “ ΤΟ ΑΚΡΑΣΙ ”. «…Εγώ έχω τούτο να πω προς κάθε κατεύθυνση. Ο Συνεταιρισμός είναι ένας πνεύμονας ζωής για το χωριό μας, γι αυτό πρέπει να σεβαστούμε τον ιδρώτα και τις στερήσεις των προγόνων μας και να τον διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. …»

Αναπόφευκτα, στην πορεία του και κατά καιρούς, ο Συν/σμός, ήρθε αντιμέτωπος με δυσκολίες οικονομικές, πάντα όμως είχε τη στήριξη των μελών του, κάποια μάλιστα, δεν δίστασαν ακόμα και να δανειστούν ή και να πληρώσουν οι ίδιοι, για λογαριασμό του Συν/σμού, όταν προέκυπταν έκτακτες οικονομικές ανάγκες..

Στις μέρες μας, ο Συν/σμός, αποτελεί μια σύγχρονη και επισκέψιμη παραγωγική μονάδα. Η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία, αποτελούν πάγιες σταθερές της λειτουργίας του. Αναπτύσσει δυναμική και γίνεται μπροστάρης των εξελίξεων. Έχει άποψη, έχει λόγο, παρεμβαίνει και στηρίζει τα συμφέροντα και οτιδήποτε αποβαίνει προς όφελος των παραγωγών, αλλά και του συνόλου. . Με την παρουσία του διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των λαδιών των παραγωγών. Οι παραγωγοί της περιοχής, αλλά και ευρύτερα, απολαμβάνουν προνομιακές τιμές στη πώληση των λαδιών τους σε σχέση με άλλες περιοχές αλλά και πανελληνίως.

Έχει εντάξει στους κόλπους του και λειτουργεί από το Γενάρη του 2018, Οργάνωση Παραγωγών Ο.Π., ένα συλλογικό σχήμα, που συστήνεται από μέλη του Συν/σμού και αποσκοπεί στη κατάρτισή τους σε θέματα βελτίωσης συνθηκών καλλιέργειας, ποιότητας παραγόμενου ελαιολάδου κ.ά, προς ίδιο και κοινό όφελος. Στα πλαίσια λειτουργίας του προγράμματος παρέχεται στα εν λόγω μέλη δωρεά και αντίστοιχος αγροτικός εξοπλισμός. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Η Διοίκηση του Συν/σμού, θεού θέλοντος, έχει προγραμματίσει για το αμέσως επόμενο διάστημα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της μονάδας, με αύξηση της δυναμικότητάς, καθώς και τη δημιουργία τυποποιητικής μονάδας ελαιολάδου .

Σχετικά πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2020, για πρώτη φορά, ο Συν/σμός συμμετείχε σε διαγωνισμό ελαιολάδου, παγκόσμιας εμβέλειας, αποσπώντας Αργυρό Μετάλλιο. Φέτος, συμμετέχοντας εκ νέου ο Συν/σμός, στον ίδιο διαγωνισμό, απέσπασε ξανά Αργυρό Μετάλλιο.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συν/σμός Ακρασίου, όπως και συνέβη και πέρσι, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών Συν/σμών που βραβεύονται πανελλαδικά.

Χρήστος Δ. Κουτλής
Πρόεδρος
Αγροτικού Ελαιουργικού
Συνεταιρισμού Ακρασίου